La Consulta: una Paradoxa Constitucional

S’està discutint molt de si la consulta és o no legal. Des del Govern Espanyol s’argumenta que és il·legal i inconstitucional, i que atempta contra el segon article de la Constitució. En canvi des de Catalunya s’insisteix que la Constitució recull clarament el dret de Referendum en l’article 149, i la possibilitat de que sigui el Govern Català qui faci la convocatòria mitjançant l’article 150.2. i que per tant, és nomès una qüestió de voluntat política la negativa a que es produeixi.

Com a ciutadà pla, no instruit en dret ni lleis, penso que totes dues són exposicions raonables i que com sempre les lleis donen lloc a la interpretació. Però si m’he de mollar em decantaria pel raonament català, per una senzilla raó: Fer la consulta no és inconstitucional. Penso que és clar i evident. El que sí seria inconstitucional serien les conseqüències que provocarien una hipotètica victòria del “Sí”.

Arribats a aquest punt ja entrariem en el debat de si la voluntat de les persones expressada democràticament en les urnes està per sobre de les lleis o no. Però tornant al tema de la reflexió que ens pertoca, puc entendre l’argument que presenta l’Estat Espanyol en quant a la Constitució. Es troben en un Paradoxa. Acceptar la legalitat de la consulta pot conduir  ala pèrdua de territori peninsular, i això el nacionalisme castellano-espanyol no ho concep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>